Bărbații care nu s-au maturizat încă

Don JuanComplexul “Puer Aeternus”

 

“Puer Aeternus” sau “Tinerețe Veșnică” în latină este un concept din psihologia lui Carl Jung și este specifică acelor bărbați care chiar dacă sunt la 30-40-50 de ani au rămas cu caracteristicile emoționale ale unui adolescent.

Mulți dintre acești bărbați, pe care îi vom numi Puer-i de acum încolo, au avut tați care au fost parțial sau total absenți în creșterea și educarea acestora. Alții au avut tați neimplicați, pasivi, care au lăsat toată grija educației și creșterii lor pe mâna mamei. Toți Puer-ii au o relație bolnăvicios de puternică, pozitivă sau negativă – cu mama lor. Ori dacă nu există nicio diferențiere esențială de mamă, masculinitatea lipsește. Masculinitatea trebuie câștigată prin luptă; nu este un drept din naștere! Aceasta e dobândită prin atitudine, prin depășirea inerției, prin luarea deciziilor și punerea lor în practică, prin creșterea mușchilor emoționali și competențe în lumea bărbaților (James Hillman).

Puer-ii sunt recunoscuți prin neliniște, relații multe și uneori Don Juan-ism. Ei caută mama perfectă în fiecare femeie care le oferă tot și vor fi mereu dezamăgiți. Sunt atrași de femei care îi admiră și le reflectă fără să îi deranjeze imaginea de sine narcisistă. Când îndrăgosteala se estompează și Puer-ul descoperă că femeia nu este o zeiță ci chiar o femeie normală și muritoare, fascinația lor pentru ea dispare. “Zeița” de dinainte este acum văzută ca o vrăjitoare rece devoratoare care vrea să îl vadă supus. Când proiecția se potrivește, lucrurile se complică.

Mulți Puer-i sunt fermecători și atractivi dar au și o latură sadică ascunsă, greu de întrezărit până se manifestă – și multe femei au recunoscut asta. Farmecul poate face o primă impresie minunată dar într-o relație sunt necesare intimitatea, angajamentul și implicarea.

Cu cât Puer-ul este mai ‘nice guy’ și cu personalitate mai fermecătoare, cu atât mai rece și brutală devine umbra sa. La petreceri pleacă ultimul și probabil face o remarcă bizară gazdei masculine înainte să plece.

Țelul principal în viața Puer-ului este extazul, de multe ori, cu orice preț. Aceasta poate să se manifeste și printr-o fascinație pentru zbor sau urcat pe munte. Mulți Puer-i își fac veacul pe trasee montane, pe pârtii de ski sau trasee de raliu. Majoritatea sunt atrași de băutură, jocuri de noroc, pornografie și/sau droguri – pentru a-și satisface adicția de extaz, de gratificare.

Puer-ul este impulsiv și lipsit de răbdare, are toleranță mică la frustrări. Se simte amenințat doar de îmbătrânire, de disciplina de sine: răbdare, datorie, anduranță și acceptarea limitărilor sale. Nu are timp să stea pe loc, să tolereze conflictele și să rezolve problemele. Trebuie să se ducă acolo unde e acțiunea. Nu îi plac sarcinile care necesită un timp mare de preparare și pregătire. Poate lucra dar doar într-o stare continuă de entuziasm. Când se întâlnește cu rutina, plictiseala – care sunt parte din orice carieră – de obicei își ia zborul și renunță. Nu poate să se dedice. Acțiunea este destinul lui.

Marie Luise von Franz spunea ca sub această căutare obsesivă a extazului este ori o încercare de reîntoarcere în pântecele dragostei necondiționate și dragul oferit de mamă, ori o dorință secretă către o experiență spirituală intensă. Mulți Puer-i au diferite preocupări religioase din supermarketul spiritual existent astăzi. Hillman, pe de altă parte, spunea că Puer-ii caută necontenit tatăl și tăticitul.

Apar probleme și în adapatarea la societate. Puer-ul se vede ca un aducător al sensului mai degrabă decât cineva care trebuie să se adapteze. Hillman pune întrebarea “Dacă Puer-ul ne dă un semn, ne arată calea, ne va da și o mână de ajutor?”. Sentimentul exagerat de superioritate, aroganța și sfidarea provoacă dificultăți la muncă și în relații. Nu puțini Puer-i nici nu ajung la mijlocul vieții – mulți mor tineri datorită drogurilor sau aventurii impulsive. Alții se pierd în experiențe spirituale sau se “vând” companiei unde lucrază. Unii ajung să își predea individualitatea câte vreunui club sau sectă. Fără conștiință, bărbații cu complexul Puer Aeternus sunt mereu victimele impulsivității și auto-distrugerii sau mișcărilor colective de materialism patologic, extemism politic sau fanatism religios.

Trebuie subliniat faptul că Puer-ul se află într-o suferință profundă. Să fie într-o călătorie fără sfârșit, fără o casă, căutând mereu fiorii plăcerii cu orice cost, deasupra oricărui lucru sau persoane, sfidând impulsiv societatea și femeile dar totuși având nevoie disperată de ele, plătind prețul pentru lipsa intimității și a angajamentelor, dorindu-și cu sete succesul fără să îl obțină – toate astea conducând la suferință acută și singurătate intensă.

Cum natura este mult mai blândă cu indulgențele excesive, impulsivitățile și neconștientizarea în tinerețe, viața Puer-ului devine problematică de abia la mijlocul vieții. Căutarea euforiei alternează mereu cu opusul ei – respectiv cu stări întunecate și sinistre de depresie, frici iraționale, epuizare psihică și ipohondrie. După orgoliu și aroganță întodeauna vine disperarea  și depresia.

La jumătatea vieții suntem pedepsiți de păcatele noastre, nu pentru ele. Hillman sugerează că vindecarea Puer-ului stă în confruntarea conștientă a irosirii emoționale. Puer-ul trebuie să își confrunte nevoia de gratificare imediată și dependențele auto-distructive, pe care le neagă.

Există și părți bune: Puer-ul simte mereu dorința de a începe ceva nou, de a risca. E mereu spontan, are un potențial creativ imens iar modul lui copilăresc de a fi poate fi de ajutor dacă poate dirija această energie în mod conștient și etic. Arhetipul Puer duce cu el speranța mereu prezentă a potențialului de a începe ceva de la zero. Nu vrem să tăiem aripile energiei Puer-ului pentru că ne poate fi de folos tuturor.

Sunt și bărbați care sunt complet pasivi și care nu au nicio dorință arzătoare; uneori e de dorit ca o “scânteie” de Puer să îi trezească din amorțirea patetică.

Unul pentru toți și toți pentru unul.

Ați întâlnit astfel de bărbați?

Traducere după “Men Who Never Grow Up – The ‘Puer Aeturnus Complex’”, Dr.Pether Milhado

Acceptarea scuzelor

ma-poti-ierta-te-rogggPuterea personală şi actul iertării

Text de Madisyn Taylor

"Principiul conform căruia reacţia la conduita şi acţiunile semenilor deţine un rol însemnat, pentru imaginea şi respectul de sine, conduce la înţelegerea deplinei armonii dintre încredere şi iertare.

În viață, vor exista întotdeauna circumstanţe în care vom fi afectaţi de comportamentul unei alte fiinţe umane. În astfel de împrejurări, persoana respectivă îşi cere, de obicei, scuze. Adeseori, noi afirmăm: "Este în regulă", sau aplanăm situaţia: "Nu s-a întâmplat nimic grav"; și, prin aceste cuvinte, noi încuviințăm, acceptăm și permitem repetarea comportamentului prejudiciabil. În schimb, dacă afirmăm "Mulțumesc" or "Îți accept scuzele" suntem oarecum obligaţi să ne conştientizăm şi să ne transformăm simţămintele, mai degrabă decât se le trecem cu vederea sau să le desconsiderăm.

Mulţi dintre noi cred că este mai uşor să-şi reprime adevăratele sentimente, decât să-şi exprime indispoziţia şi dezacordul cu privire la ceea ce ne-a prejudiciat. La prima vedere, această atitudine poate părea ideală; totuşi, în realitate, ea perpetuează un tipar comportamental; întrucât nu suntem sinceri cu cealaltă persoană, noi menţinem un cerc vicios - iar graniţele emoţionale ne vor fi încălcate şi pe viitor, în repetate rânduri. Ne aşezăm, în acest fel, în postura de victimă. Cu toate acestea, suntem în măsură să punem capăt acestui lanţ karmic; în primul rând, confirmându-i celeilalte persoane că îi acordăm iertarea - adesea, un simplu "Mulţumesc" este îndeajuns. Cu toate acestea, pentru a crea un spaţiu al sincerităţii şi armoniei în relaţia noastră, este necesar să ne exprimăm, cu blândeţe şi compasiune, profunda îngrijorare faţă de ceea ce s-a întâmplat. După ce ne vom fi acordat, o clipă, răgazul unei inspiraţii profunde şi ne vom fi invocat Sinele, pentru inspiraţie, vom găsi cuvintele potrivite şi atitudinea sugestivă, astfel încât cealaltă persoană să conştientizeze consecinţele acţiunii sale.

Dacă vom respecta principiul conform căruia reacţia noastră la cuvintele, comportamentul şi acţiunile semenilor deţine un rol însemnat pentru respectul de sine, dar şi al celorlalţi, vom înţelege că încrederea şi iertarea sunt în deplin acord. Şi, printr-o reacţie care generează o atmosferă de onestitate şi candoare, vom consolida un mod pozitiv de a fi şi de a interacţiona cu ceilalţi - ce va avea drept rezultat, intensificarea puterii personale."

Perspectivă asupra semnificației evenimentelor de viață

perspectiva diferita marime pt site   Perspectiva din care conferim semnificaţie evenimentelor
   din viaţă, are o mare influenţă asupra calităţii existenţei însăşi
Text de Madisyn Taylor

 Semnificaţia pe care o atribuim experienţelor noastre de viaţă – fie ele plăcute sau dureroase, este un factor decisiv pentru calitatea propriei existenţe. Modul în care ne folosim imaginaţia pentru a interpreta evenimentele ne va nuanţa percepţia şi credinţele cu privire la noi înşine, oamenii apropiaţi şi lume, în general. A susţine o perspectivă pozitivă, a ne amplifica starea de bine şi a ne consolida încrederea în sine, precum şi în Univers, poate începe prin atribuirea unor semnificaţii purtătoare de pace şi Iubire, experienţelor noastre de viaţă.

Imaginează-ţi, de exemplu, că un prieten nu îşi face apariţia la întâlnirea stabilită. Dispui de variate opţiuni în ceea ce priveşte interpretarea acestei experienţe. Îi poţi permite, de pildă, acestei "lăsări cu ochii în soare" să îţi confirme stima scăzută de sine; sau ai putea declanşa o ofensivă mentală asupra caracterului prietenului tău; ori, pur şi simplu, ai putea presupune că a intervenit ceva important, care l-a împiedicat să se înfăţişeze la întâlnire — delectându-te apoi, preţ de câteva momente, de unul singur.

În cazul în care ai fost concediat recent şi te confrunţi cu dificultăţi în găsirea unui nou loc de muncă, ia în considerare că ai, cu siguranţă, înzestrări sau pasiuni tainice, pe care nu le-ai valorificat în cariera anterioară, iar acum ai oportunitatea de a le explora. S-ar putea ca Universul să te îmboldească înspre o direcţie a bucuriei şi împlinirii sufleteşti. În cazul în care ai pierdut, de curând, o fiinţă dragă, ai luat în greutate, ai suferit o pierdere financiară sau te găseşti în stare conflictuală cu partenerul de viaţă, străduieşte-te să infuzezi, în acea experienţă, o semnificaţie cu accente mângâietoare, prin care să îţi regăseşti puterea lăuntrică şi să deschizi o poartă înspre îmbrăţişarea plenară a existenţei şi a lumii.

Atunci când începem să conştientizăm procesul de acordare a semnificaţiei, de interpretare a diverselor lucruri, evenimente, situaţii, s-ar putea să fim consternaţi de mesajele pe care ni le-am transmis, în toţi aceşti ani. Străduieşte-te să preiei controlul şi propune-ţi să atribui un înţeles îmbucurător, mângâietor şi încurajator evenimentelor din viaţă! Călătoria se va dovedi mai plăcută, uneori chiar fermecătoare.

Redescoperă starea de bine!

 

gratie-si-frumusete

Redescoperă starea de bine, baza pe care orice machiaj, coafură sau vestimentație aduc o notă de autentic și frumusețe care durează!

Adulţi fiind, suntem adesea captivaţi de planurile noastre (cu îngrijorările aferente temerii de eșec), sau/și copleșiți de supărările din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat (pe care continuăm să-l aducem în prezent menținându-ne, astfel, starea). De multe ori alegem (în defavoarea noastră) soluția uitării de sine fiind prinși în îndeletnicirile noastre de "oameni mari". Ne izolăm astfel, fără să ne dăm seama, de trăirea stării de bine, a bucuriei pure pe care, netrăind-o o fixăm ca obiectiv, sperând ca, după un număr de criterii îndeplinite (care țin de diferite aspecte ale vieții noastre: sănătate și aspect fizic, reușite personale, familiale, profesionale, sociale) să o găsim. Suntem astfel epuizați de goana noastră în rememorarea trecutului și în realizarea de planuri pentru viitor
Haideți să redescoperim împreună bucuria prezentului, a stării de bine, a mulțumirii de sine. Putem să găsim împreună desprinderea din hățișurile încurcate ale trecutului din care să luăm doar ceea ce este util (ca lecții de viață care ne-au format)! Putem să gasim împreună resurse ascunse pe care nu le-ai utilizat până acum și să dobândești abilități care să te ajute să gestionezi fără a te lăsa copleșit(ă) de stres, tot ceea ce viața îți oferă (încercări și oportunități).
Oboseala cronică, insomniile, migrenele, disfuncțiile aparatului digestiv, problemele de memorare și suferința psihică (impulsivitate, neliniște, anxietate, atacuri de panică, depresie, iritabilitate, neputință etc) pot deveni istorie. Doar de tine depinde să alegi să le lași în urmă (singur(ă) sau alegând să fii ghidat(ă) de un specialist) și să redescoperi starea de bine, așa cum, copil fiind trăiai stări de de încântare, în stare pură, fără ca acestea să fie provocate de vreun eveniment spectaculos, de proporţii. Putem regăsi acele stări dacă suntem dornici de a ne reaminti, de a retrăi şi de a ne reconecta cu acea parte din noi înşine care ştie cum să plutească pe undele bucuriei.
Rădăcina frumuseții tale este în interiorul tău, în încrederea ta de sine și în starea ta de bine pe care o trăiești. Pe această bază, reflectată în exterior, orice „costum" exterior (fie că este ținută vestimentară, machiaj, coafură, sau rol – social, profesional) se va impregna cu nuanțe de autenticitate și de magnetism ale frumuseții tale!
Redescoperă frumusețea care durează!

Lumea exterioara - oglinda lumii interioare

oglinda

Amintiti-va ca lumea interioara este formata din chiar gandurile, sentimentele si imaginile mentale care creeaza lumea exterioara. Ca urmare, singura si adevarata putere creatoare este lumea din noi si orice fenomen cu care ne confruntam in exterior este de fapt creat chiar de noi insine in mod constient sau inconstient, in universul interior." (Joseph Murphy - Puterea Extraordinara a subconstientului tau)

 

 

 

Precum intr-o oglinda, ochii nostri observa in jur ceea ce se regaseste, de fapt, in fiecare dintre noi. Sta in puterea noastra sa modelam realitatea actionand asupra universului nostru interior. Schimbarile prin care trecem modifica, la randul lor, lumea inconjuratoare.

Exista o poveste care spune ca pe vremea lui Cristofor Columb, atunci cand acesta a ajuns in Lumea Noua, membrii triburilor nativ-americane bastinase nu au putut vedea uriasele nave care s-au apropiat si au ancorat in largul marii, desi acestea se aflau chiar in fata lor. Neexistand niciun precedent pentru o asemenea experienta, mintea lor nu a luat in considerare informatia vizuala care nu corespundea in niciun fel experientei si viziunii  lor prestabilite asupra realitatii, respectiv felului in care ei isi explicau functionarea lumii. Singurul care a perceput a fost samanul tribului (cel care avea obisnuinta de a fi prezent la realitatea actuala, de a nu fi prins in povestile mintii conectate experientelor trecute si la filtrul credintelor limitative). El a fost primul care a vazut navele straine si i-a invatat apoi si pe ceilalti membri ai tribului cum sa se uite la ele pentru a le vedea.

Aceasta poveste (indiferent daca este adevarata sa nu) poate reprezenta metafora felului in care mintea noastra este sau nu antrenata sa ne ofere o fereastra mai clara sau, dimpotriva, mai neclara (ingusta sau deformata) de perceptie a realitatii. De-a lungul educatiei pe care fiecare dintre noi a primit-o din primele momente ale acestei vieti, in familie, in sistemul educational si in societate, in incercarea de a ne insusi instrumente cu care sa ne atingem obiectivele, ne-am insusit un set de credinte (personal sau importat de la persoane pe care le-am valorificat) pe baza experientelor de viata (proprii sau ale celorlati) asupra realitatii. Acest sistem de credinte functioneaza ca un filtru prin care ne explicam si vedem lumea.

Ne dorim sa obtinem cat mai multe rezultate si experiente benefice. Facem eforturi considerabile in vederea realizarii acestora dar, uneori, avem esecuri si ne simtim nefericiti. Putem considera ca nu avem noroc, sau ca nu suntem suficienti de buni (caz in care ne simtim frustrati). Uneori intr-adevar, putem schimba ceva in mediul care ne inconjoara si astfel sa obtinem rezultatul dorit dar, de multe ori, nefericirea vine din felul in care vedem (intelegem) situatia, din filtrul (credintele care nu mai sunt de actualitate, care sunt disfunctionale) care ne impiedica sa vedem resursele si modalitatile de a depasi acea situatie dificila de viata.

In concluzie, ceea ce simtim, emotiile, trairile noastre, toate acestea capata o forma sau alta in functie de felul in care interpretam evenimentele, experientele din viata noastra. Vedem si intelegem lumea prin propriile noaste filtre: credintele, opiniile si valorile noastre. Dar o parte dintre aceste filtre nu ne mai reprezinta si nu au fost actualizate, sau sunt imprumutate sau influentate de persoanele (importante) pe care le-am intalnit de-a lungul vietii (parinti, bunici, frati, prieteni, profesori, mentori) si ne pot oferi o imagine distorsionata a realitatii si astfel sa luam decizii care sa nu ne fie benefice (la fel cum purtand ochelarii altei persoane putem sa nu vedem prea bine ce este in jurul nostru si urmandu-le pasii acestora sa ajungem intr-un alt loc decat cel pe care ni l-am dorit).

In cabinetul de psihoterapie putem gasi impreuna modalitatea de a vedea „navele” resurselor si oportunitatilor tale, solutia optima tie pentru depasirea dificultatilor din viata ta si calea spre bunastarea ta interioara, reflectata apoi in tot ceea ce te inconjoara, in tot ceea ce faci si traiesti.