Lumea exterioara - oglinda lumii interioare

oglinda

Amintiti-va ca lumea interioara este formata din chiar gandurile, sentimentele si imaginile mentale care creeaza lumea exterioara. Ca urmare, singura si adevarata putere creatoare este lumea din noi si orice fenomen cu care ne confruntam in exterior este de fapt creat chiar de noi insine in mod constient sau inconstient, in universul interior." (Joseph Murphy - Puterea Extraordinara a subconstientului tau)

 

 

 

Precum intr-o oglinda, ochii nostri observa in jur ceea ce se regaseste, de fapt, in fiecare dintre noi. Sta in puterea noastra sa modelam realitatea actionand asupra universului nostru interior. Schimbarile prin care trecem modifica, la randul lor, lumea inconjuratoare.

Exista o poveste care spune ca pe vremea lui Cristofor Columb, atunci cand acesta a ajuns in Lumea Noua, membrii triburilor nativ-americane bastinase nu au putut vedea uriasele nave care s-au apropiat si au ancorat in largul marii, desi acestea se aflau chiar in fata lor. Neexistand niciun precedent pentru o asemenea experienta, mintea lor nu a luat in considerare informatia vizuala care nu corespundea in niciun fel experientei si viziunii  lor prestabilite asupra realitatii, respectiv felului in care ei isi explicau functionarea lumii. Singurul care a perceput a fost samanul tribului (cel care avea obisnuinta de a fi prezent la realitatea actuala, de a nu fi prins in povestile mintii conectate experientelor trecute si la filtrul credintelor limitative). El a fost primul care a vazut navele straine si i-a invatat apoi si pe ceilalti membri ai tribului cum sa se uite la ele pentru a le vedea.

Aceasta poveste (indiferent daca este adevarata sa nu) poate reprezenta metafora felului in care mintea noastra este sau nu antrenata sa ne ofere o fereastra mai clara sau, dimpotriva, mai neclara (ingusta sau deformata) de perceptie a realitatii. De-a lungul educatiei pe care fiecare dintre noi a primit-o din primele momente ale acestei vieti, in familie, in sistemul educational si in societate, in incercarea de a ne insusi instrumente cu care sa ne atingem obiectivele, ne-am insusit un set de credinte (personal sau importat de la persoane pe care le-am valorificat) pe baza experientelor de viata (proprii sau ale celorlati) asupra realitatii. Acest sistem de credinte functioneaza ca un filtru prin care ne explicam si vedem lumea.

Ne dorim sa obtinem cat mai multe rezultate si experiente benefice. Facem eforturi considerabile in vederea realizarii acestora dar, uneori, avem esecuri si ne simtim nefericiti. Putem considera ca nu avem noroc, sau ca nu suntem suficienti de buni (caz in care ne simtim frustrati). Uneori intr-adevar, putem schimba ceva in mediul care ne inconjoara si astfel sa obtinem rezultatul dorit dar, de multe ori, nefericirea vine din felul in care vedem (intelegem) situatia, din filtrul (credintele care nu mai sunt de actualitate, care sunt disfunctionale) care ne impiedica sa vedem resursele si modalitatile de a depasi acea situatie dificila de viata.

In concluzie, ceea ce simtim, emotiile, trairile noastre, toate acestea capata o forma sau alta in functie de felul in care interpretam evenimentele, experientele din viata noastra. Vedem si intelegem lumea prin propriile noaste filtre: credintele, opiniile si valorile noastre. Dar o parte dintre aceste filtre nu ne mai reprezinta si nu au fost actualizate, sau sunt imprumutate sau influentate de persoanele (importante) pe care le-am intalnit de-a lungul vietii (parinti, bunici, frati, prieteni, profesori, mentori) si ne pot oferi o imagine distorsionata a realitatii si astfel sa luam decizii care sa nu ne fie benefice (la fel cum purtand ochelarii altei persoane putem sa nu vedem prea bine ce este in jurul nostru si urmandu-le pasii acestora sa ajungem intr-un alt loc decat cel pe care ni l-am dorit).

In cabinetul de psihoterapie putem gasi impreuna modalitatea de a vedea „navele” resurselor si oportunitatilor tale, solutia optima tie pentru depasirea dificultatilor din viata ta si calea spre bunastarea ta interioara, reflectata apoi in tot ceea ce te inconjoara, in tot ceea ce faci si traiesti.