Diferenta dintre psiholog, consilier psihologic, psihoterapeut, psihiatru si neurolog

Psihologul este absolventul unei forme de invatamant superior, avand licenta in psihologie. Acesta poate urma specializari in diferite directii: consiliere psihologica, psihoterapie, psihologie clinica, psihologie educationala, psihologie organizationala, psihologia transporturilor etc.

Consilierul psihologic este un psiholog care a urmat si a absolvit o specializare in consiliere psihologica. Interventia consilierului psihologic vizeaza optimizarea, stimularea autocunoasterii si dezvoltarii personale, preventia anumitor probleme emotionale, cognitive si de comportament ale clientului.

Psihoterapeutul este psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie, iar scopul interventiei sale este nu numai de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale, cum este in cazul consilierului psihologic, dar si de a sprijini si indruma clientul in depasirea unor dificultati de viata, in modificarea anumitor manifestari disfunctionale in plan afectiv, cognitiv, somatic sau social si achizitionarea unor instrumente  de preventie a disfunctionalitatilor , de adaptare la situatii dificile si de crestere a calitatii vietii.

Psihiatrul este medic  (licentiat al facultatii de medicina) cu specializare in psihiatrie. Obiectivul sau este de a diagnostica diversele tulburari psihice (conform manualelor internationale de clasificare: ICD sau DSM), de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat, de a urmari eficacitatea sa si de a recomanda internarea sau o psihoterapie adecvata tulburarii.

Neurologul este medic  (licentiat al facultatii de medicina) cu specializare in neurologie.  Acesta diagnosticheaza și prescrie tratament specific bolilor neurologice (afectiuni ale creierului, maduvei spinarii si nervilor din tot corpul). Exemple de afectiuni neurologice: epilepsia, boala Alzeheimer si alte tipuri de demente, boli cerebro-vasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral, migrena si alte tipuri de dureri de cap, scleroza multipla, boala Parkinson, neuroinfectii, tumori cerebrale, tulburari traumatice ale sistemului nervos, cum ar fi traumatisme cerebrale si tulburari neurolgice, ca urmare a malnutritiei etc.